Gezondheidscentrum “Het Gulden Hart” - Bakenbergseweg 72 in Arnhem

Kinderen en sportkeuzes

Kinderen hebben in heel veel opzichten baat bij sporten. Het is gezond. Het is leerzaam. Het geeft zelfvertrouwen. Maar welke sporten passen het best bij jouw kind? Het onderstaande artikel door Tea Adema van Friesland Coaching kan helpen bij het kiezen van een sport (of de voorkeur van je kind beter te begrijpen).


De sport van papa of mama

Het lijkt heel logisch: kinderen verschillen en kiezen voor verschillende sporten. In eerste instantie zullen kinderen de sport beoefenen waarvoor hun ouders hen opgeven en de sport die in hun sociale klasse het meest wordt beöefend. Vaak blijft dat ook de keuze van het kind en dat is eigenlijk best logisch. Kinderen lijken op hun ouders en zullen over het algemeen hun lichaamsbouw en sporttalenten erven. En onderschat ook niet de paplepel. Als papa of mama met veel plezier en misschien zelfs fanatiek een sport beöefend, zal er over gesproken worden en zal de gezinsorganisatie daar ook op afgestemd zijn. Zo zijn er families die voetballen, hockeyen, kruisboog schieten of denksporten beoefenen.

De sport van het kind

Na verloop van tijd wordt de wereld van het kind groter en ontdekt het wat er nog meer allemaal te koop is. Misschien zijn er vriendjes met een andere sport dan thuis of ontdekt het kind zelf een bepaalde passie door bijvoorbeeld de tv of een open dag op een sportvereniging. Waar we eigenlijk niet zo veel bij stilstaan is dat de ene sport veel meer bij het kind past dan de andere sport. Er zijn grofweg twee verschillende sporten, de teamsport en de individuele sport. Een kind past van nature beter bij het één dan bij het andere.

Teamsport en (extraverte) apen

Een teamsport is vaak geschikt voor zogenaamde meer extraverte kinderen. Ik noem dit “apen” kinderen omdat ze houden van samen. Samen spelen, samen leren, samen sporten. Apen houden doorgaans van actie en afwisseling en kunnen goed omgaan met anderen omdat ze zich ook goed kunnen inleven. Een aap is enthousiast en durft initiatief te nemen en ergens voor te gaan waarbij de anderen om hem heen een stimulerende functie hebben. Voor een teamsport zijn deze extraverte apen eigenschappen natuurlijk ideaal. Never a dull moment bij een groep apen; er is altijd wat te beleven. Samen de successen vieren en samen balen als het mis gaat en dan vervolgens gezamenlijk een nieuwe strategie bedenken. Het past allemaal bij de apen. Ze zijn dan helemaal in hun element.

Individuele sport en de (introverte) giraf

Kinderen die meer introvert zijn, zou ik giraffen noemen. De “giraf” heeft genoeg aan zichzelf en houdt ervan om in zijn eentje strategieën uit te denken en voor overzicht te zorgen. Zij hebben veel minder het rumoer van anderen nodig en dit zorgt zelfs voor concentratieverlies. Een giraf is op zijn best met zijn eigen gezelschap en heeft het niet zo hard nodig om naar buiten te treden met zijn overwegingen. Meestal is één vertrouweling meer dan genoeg en zelfs deze krijgt niet alles te horen over wat de giraf bezig houdt. Een individuele sport waarbij de giraf zijn eigen tegenstander is, is dan ook het meest passend. Strijdend tegen jezelf met je eigen doelen en limieten zonder groepsdruk om het op een bepaalde manier te doen.

En dan kiezen voor een sport

Soms zie je binnen een gezin dat de ene ouder een aap is en het kind een giraf. Deze apenouder begrijpt helemaal niets van het teruggetrokken gedrag van haar kleine giraf en vreest dat het kind heel ongelukkig is omdat deze apenouder zelf anderen zo nodig heeft. Andersom kan het zijn dat een giraffen ouder een apenkind heeft. Ook deze combinatie is een grote uitdaging want de giraf ouder maakt zich zorgen over het drukke gedoe en vreest dat het apenkind te veel van zichzelf vergt. Gelukkig is er dan meestal nog een ouder die een beetje hetzelfde is als het kind. Is dit niet het geval, dan zie je vaak dat in de pubertijd het kind een uitgesproken keuze gaat maken welke sport het beste past bij zijn natuur.